Otsi

Ukraina nevelta 11 miljonus pingvīnu pētniecībai



Trūkst konteksta – tiek salīdzinātas nesalīdzināmas lietas, izteikums ir pretrunā ar paša iepriekš teikto vai darīto vai trūkst būtiskas papildu informācijas

Ukrainā izcēlies skandāls par 11 miljoniem dolāru, kas šogad it kā tiks tērēti pingvīnu pētniecībai. Tas ar maldinošiem apgalvojumiem atbalsojies arī Latvijas sociālajos medijos. Kādā video pazīstami maldinātāji stāsta par naudu “pingvīnu pētniecībai” un piebilst: “Lai visi zinātu, kam viņi ziedo”. Citā ierakstā rādītas aplēses, ka kopš 2022. gada tēriņi šiem pētījumiem esot pieauguši desmit reizes. Ukrainas zinātnieki un mediji skaidrojuši, ka šādi apgalvojumi ir maldinoši – tik strauja pieauguma nav, pingvīnu pētījumi ir tikai niecīga daļa no programmas un ārvalstu donoru tai piešķirto naudu nevar novirzīt militāriem mērķiem.

Kādā 7. jūnija Facebook video tiek rādīts izdevuma RBK-Ukraina publikācijas virsraksts. Video autori komentē, ka šī esot ziņa visiem “urrā patriotiem” neilgi pirms Eiropas Parlamenta vēlēšanām:

“Visiem tiem, kas uzskata, ka maksimāli… es nesaku, ka Ukraina nav jāatbalsta. Bet kur tad tiek tērēta nauda Ukrainā? Pie mums jau noteikti arī līdzīgi projektiņi ir. Jā, tas ir oficiāli Ukrainas portāls. Parādām virsrakstu – RBK-Ukraina: “11 miljoni dolāru “pingvīnu izpētei.” 11 miljoni dolāru valstī, kurā notiek karš. Un pingvīnu tur mūžā nav bijis. Nu, fantastika. Tas tā, lai visi zinātu, kam viņi ziedo un tā…”

Ukrainas Nacionālais Antarktikas pētījumu centrs savā Facebook lapā līdzīgus apgalvojumus nosauca par klaju manipulāciju un publicēja garu skaidrojumu par pētījumu programmas finansējumu. Tas norādīja, ka programmu apmaksā no ārvalstu finansējuma, kas paredzēts tikai civilajiem izdevumiem. “Tā [valsts budžeta daļa] tiek piepildīta tikai un vienīgi ar starptautisko partneru finansējumu ar nosacījumu, ka šie līdzekļi tiek tērēti civilajām vajadzībām. Tas nozīmē, ka šo naudu nedrīkst izmantot dronu, munīcijas, karavīru algu vai citām militārajām vajadzībām,” norāda centrs. Šis skaidrojums un centra paustais lasāms arī RBK-Ukraina ziņā, kuras virsrakstu rāda video. 

No 93 valsts programmas zinātniskajiem pasākumiem pingvīnu pētīšana pieminēta tikai divos, skaidro centrs. Video autori arī noklusē ziņā rakstīto, ka tie veido 0,035% no kopējiem izdevumiem darbam Antarktikā. Piemēram, tiek pētīta pingvīnu reakcija uz klimata pārmaiņām. Pamatā Ukrainas stacijā nodarbojas ar ģeofiziskajiem, meteoroloģiskajiem un vēlāk bioloģiskajiem pētījumiem. Piemēram, klimata novērojumi stacijā notiek kopš 1947. gada, bet Zemes magnētiskā lauka pētījumi ilgst kopš 1954. gada. Arī Latvijas zinātnieki ekspedīcijā Antarktīdā apmetušies Ukrainas pārvaldītajā stacijā.

Citā ierakstā publicēti ekrānuzņēmumi ar tekstu krievu valodā. Tie rāda, ka 2022. gadā “pingvīnu pētniecībai” piešķirti 1,5 miljoni dolāru, bet nākamajos divos gados jau attiecīgi 11,7 un 11,6 miljoni – tātad finansējums audzis teju desmit reizes. Ieraksta autore paraksta attēlu šādi:

“Ar ko nodarbojas valsts, kurā noris militārs konflikts? Nu protams, pēta Antarktīdā pingvīnus.”

Ekrānuzņemums ir no prokrieviskā Ukrainas blogera Anatolija Šarija Telegram kanāla. Viņš, visticamāk, pirmais publicēja informāciju par it kā pingvīnu pētījumiem. Šarijam Telegram ir vairāk nekā miljons sekotāju, un 26. maijā publicētais ieraksts ātri kļuva populārs.

Informācija par finansējuma milzīgo pieaugumu ir maldinoša. Izdevums Babel.ua uzskaitījis Akadēmiķa Vernadska stacijai piešķirtos valsts budžeta līdzekļus pa gadiem. Tie rāda, ka 2022. gadā tika plānots tērēt 331 miljonu grivnu jeb apmēram 8,2 miljonus dolāru, nevis 1,5 miljonus, kā redzams minētajā ekrānuzņēmumā. 2023. gadā plānoti 11,7 miljoni dolāru, bet 2024. gadā minētie 11,6 miljoni. Tātad finansējums kopš 2022. gada pieaudzis, bet ne tik būtiski, kā atspoguļots sociālo mediju ierakstos. Arī Ukrainas Nacionālais Antarktikas pētījumu centrs desmitkāršoto finansējumu sauc par izdomājumu. Ekrānuzņēmumā par 2022. gada tēriņiem parādīta tikai vienam konkursam paredzētā nauda, nevis tā gada kopējais finansējums.

Secinājums: Nav korekti saistīt Ukrainai ziedoto naudu ar “pingvīnu pētniecību”. No 93 zinātniskajiem pasākumiem Ukrainas Antarktikas pētījumu programmā pingvīni pieminēti divos, skaidro Nacionālais Antarktikas pētījumu centrs. Programmu finansē no līdzekļiem, kas paredzēti civilajiem mērķiem un tos nedrīkst tērēt militārajām vajadzībām. Nav taisnība, ka kopš 2022. gada ikgadējais programmas finansējums desmitkāršojies.

Šis raksts ir daļa no Re:Check darba, pārbaudot iespējami nepatiesus vai puspatiesus Facebook ierakstus, attēlus un video. Par Re:Check sadarbību ar Facebook lasiet šeit.
Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!
Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com

Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam sešas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs), trūkst konteksta – tiek salīdzinātas nesalīdzināmas lietas, izteikums ir pretrunā ar paša iepriekš teikto vai darīto vai trūkst būtiskas papildu informācijas un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. 

Ziedo ar PayPal
NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712
Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.