Klimata pārmaiņu cēlonis nav “kosmosa enerģijas”



Nav taisnība – apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo

Jūlija pirmajā dienā Cēsīs plosījās pamatīga vētra. Sociālajos medijos izplatīti video ar tur nodarītajiem postījumiem un apgalvojumi, ka klimats mainās, jo “kosmosa enerģijas” uzkarsējot zemi. Tas ir pilnīgs izdomājums – globālo sasilšanu un līdz ar to arī klimata pārmaiņas izraisa cilvēku radītās siltumnīcefekta gāzu emisijas.

Vairākos video nofilmēti izpostītie Cēsu Meža kapi, nogāztie koki pie Niniera ezera un postaža pie privātmājām. Tos visus kā vienu pavada teksts, ka “klimata pārmaiņas notiek 12 000 gadu cikla ietekmē” un aicinājums apmeklēt kādu tiešsaistes semināru. Semināra autors ir pasaules galu sludinošā organizācija Radoša sabiedrība jeb Creative Society. Viens no tās galvenajiem darbības virzieniem ir cilvēku izraisītu klimata pārmaiņu noliegšana. 

Vai klimata pārmaiņas izraisa 12 tūkstošu gadu cikli?

Nav iespējams pateikt, cik liela nozīme klimata pārmaiņām ir katrā konkrētā vētrā. Taču to iespaidā pasaulē arvien biežāk novērojami ekstrēmi laikapstākļi: vētras, plūdi, ekstrēms sausums, karstuma viļņi un intensīvi nokrišņi.

Teorijai par 12 tūkstošu gadu ciklu nav nekāda pamata. To, piemēram, sarakstē ar faktu pārbaudītājiem no Austrālijas AAP skaidro vairāki zinātnieki. Melburnas Universitātes klimata pētnieks Rasels Drizdeils norāda, ka pēdējo “50–60 gadu laikā veiktajos klimata pētījumos nav nekādu pierādījumu tam, ka būtu bijuši kādi klimata cikli, kas notikuši ik 12 tūkstošus gadus.”

Radoša sabiedrība savā interneta vietnē stāsta, ka katra cikla beigās visuma enerģija uzkarsē Zemi, tādējādi radot “disbalansu” tās kodolā un izraisot kataklizmas. Šādi organizācija skaidro globālās sasilšanas un klimata pārmaiņu iemeslus. Arī tas ir pilnīgs izdomājums. Teju visi pasaules klimata zinātnieki un viņu pētījumu rezultāti apstiprina, ka negatīvo pārmaiņu galvenais cēlonis ir cilvēku darbības radītās siltumnīcefekta gāzes.

Kad Saules starojums sasniedz Zemi, daļa tiek absorbēta un pēc tam atstarota atpakaļ kā infrasarkanais starojums. Tas ir neredzams starojums, ko jūtam kā siltumu. Kad infrasarkanais starojums no Zemes virsmas nonāk atmosfērā, tas saskaras ar atmosfēras molekulām. Dažas no šīm molekulām, piemēram, skābeklis un slāpeklis netraucē starojumam nonākt atpakaļ visumā. Taču siltumnīcefekta gāzes, piemēram, CO2 un metāns (CH4) starojumu “noķer” un tikai daļu no tā atdod visumam, bet daļu – atdod atpakaļ Zemei. Jo atmosfērā vairāk siltumnīcefekta gāzu, jo mazāk infrasarkanās radiācijas nonāk visumā un vairāk Zeme sasilst. Pēdējie desmit gadi ir karstākie, kopš cilvēki sāka reģistrēt ikgadējās temperatūras, turklāt 2023. gads no tiem bijis viskarstākais. 

Foto: Siltumnīcefekts. Avots: Wikimedia Commons (publicēts Kolumbijas Universitātes tīmekļa vietnē).

Kas ir Radoša sabiedrība?

Radoša sabiedrība ir starptautiska aktīvistu organizācija, kas savā tīmekļa vietnē un YouTube kanālos regulāri publicē videokonferences par klimata pārmaiņām un reliģiskām tēmām, piemēram, pravieti Muhamedu un pēcnāves dzīvi. Bieži konferencēs piemin arī pasaules galu, kas esot gaidāms 2036. gada oktobrī. To it kā novērst var tikai Radoša sabiedrība un tās popularizēšana.

Organizācija apgalvo, ka tajā pētījumus par klimata pārmaiņām un citām tēmām veic vairāki simti zinātnieku. Tomēr viņu vārdi nav publiski pieejami ne organizācijas mājaslapā, ne akadēmiskajos žurnālos. Konferencēs tiek prezentēti tikai, iespējams, fiktīvo pētījumu secinājumi. Nav zināmas to metodes un finansējuma izcelsme.

Radoša sabiedrība ir saistīta ar Ukrainas sektu AllatRa, kas sludina pasaules galu un “izglīto” sekotājus par citplanētiešiem un slepenām organizācijām. Ukrainas drošības dienesti to pieskaita pie prokremliskām organizācijām, jo tā attaisnojot Krievijas iebrukumu Ukrainā un sadarbojoties ar Krievijas specdienestiem. Oficiāli Krievijā šī sekta atzīta par nevēlamu.

Re:Check par Radošas sabiedrības maldiem rakstījis jau iepriekš (šeit un šeit).

Secinājums: Nav pamata apgalvot, ka globālo sasilšanu un klimata pārmaiņas izraisījusi “kosmosa enerģija”. Nav pierādījumu, ka eksistē kāds 12 tūkstošu gadu ilgs klimata cikls. Globālo sasilšanu un līdz ar to arī klimata pārmaiņas izraisa siltumnīcefekta gāzu emisijas.

Šis raksts ir daļa no Re:Check darba, pārbaudot iespējami nepatiesus vai puspatiesus Facebook ierakstus, attēlus un video. Par Re:Check sadarbību ar Facebook lasiet šeit.
Visus Re:Check rakstus lasi ŠEIT!
Ja arī jūs redzat apšaubāmu apgalvojumu, sūtiet to mums uz recheck@rebaltica.com

Par projektu: Re:Check ir Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra Re:Baltica paspārnē strādājoša faktu pārbaudes un sociālo tīklu pētniecības virtuāla laboratorija. Pārbaudīto faktu vērtējumam izmantojam sešas iespējamās atzīmes un krāsas: patiesība (izteikums ir precīzs un faktoloģiski pierādāms), tuvu patiesībai (apgalvojums ir lielākoties patiess, taču ir pieļautas sīkas neprecizitātes), puspatiesība (apgalvojums satur gan patiesu, gan nepatiesu informāciju, daļa faktu ir noklusēta), drīzāk nav taisnība (apgalvojumā ir kripata patiesības, taču nav ņemti vērā būtiski fakti un/vai konteksts, līdz ar to izteikums ir maldinošs), trūkst konteksta – tiek salīdzinātas nesalīdzināmas lietas, izteikums ir pretrunā ar paša iepriekš teikto vai darīto vai trūkst būtiskas papildu informācijas un nav taisnība (apgalvojums neatbilst patiesībai, tam nav pierādījumu, izteikuma autors neapzināti maldina vai melo). Vērtējumu piešķir vismaz divi redaktori vienojoties. 

Ziedo ar PayPal
NEATKARĪGAI ŽURNĀLISTIKAI VAJAG NEATKARĪGU FINANSĒJUMU
Ja Jums patīk Re:Baltica darbs, atbalstiet mūs!
Konts: LV38RIKO0001060112712
Tagad ziedo arī ar Mobilly! Lai to izdarītu, lietotnes ziedojumu sadaļā atrodiet mūsu zīmolu un sekojiet tālākajām norādēm.